Jemaah Haji Wukuf di Padang Arafah

00:58 1 Comments A+ a-


RATUSAN ribu jemaah haji berhimpun di Padang Arafah dekat Mekah semalam.


PADANG ARAFAH, Arab Saudi - Dengan memakai ihram, sekitar dua juta umat Islam melakukan wukuf di sini bagi menunaikan rukun kedua ibadat haji. Ramai jemaah memulakan perjalanan sebelum subuh dalam usaha mereka untuk sampai ke puncak Bukit Arafah yang juga dikenali sebagai Jabal ar-Rahmah, di luar tanah haram iaitu kira-kira 18 kilometer dari kota Mekah.
Bukit tersebut merupakan tempat Nabi Muhammad s.a.w menyampaikan khutbah terakhir kepada umat Islam. Mereka yang berjaya sampai bukit itu selepas berasak-asak duduk di lereng-lereng bukit sambil berdoa dan membaca al-Quran.
Sejumlah lagi dilihat menggunakan telefon bimbit untuk merakamkan gambar manakala sebahagian lagi jemaah duduk di atas hamparan tikar di atas batu-batu di bukit berkenaan.
"Sukar untuk saya menggambarkan perasaan saya. Saya seperti berada pada Hari Kebangkitan," kata seorang jemaah dari Syria, Mossaad Mheymeed ketika berdiri di puncak Jabal ar-Rahmah.


SEJUMLAH jemaah haji berdoa di Bukit Jabal ar-Rahmah di Padang Arafah semalam.


"Syukur kepada Tuhan kerana memberikan nikmat ini," kata rakannya, Hussein al-Alawi, 55, juga dari Syria.
Wukuf atau berhimpun di Padang Arafah yang menandakan kemuncak dalam ibadah haji bermula kelmarin apabila lebih dua juta umat Islam beredar dari Mekah untuk menuju ke Mina.
Setakat ini, tiada laporan berhubung sebarang kemalangan besar berlaku di Arafah. - Agensi

source: kosmoonline

1 comments:

Write comments
Hidayah Adam
AUTHOR
16 November 2010 at 02:00 delete

bertuahnya mereka yang terpilih tuk beribadat di tanah suci.

Reply
avatar