Liverpool dan Chelsea Datang Malaysia

20:52 0 Comments A+ a-


Pasukan ternama di Liga BPL Liverpool dan Chelsea memilih Malaysia sebagai lokasi pemanas badan bagi mereka menghadapi musim 2011/2012.Perkara tersebut telah disahkan sendiri oleh Setiausaha Agung FAM Datuk Azzuddin Ahmad yang mengatakan pihaknya telah mendapat persetujuan daripada dua kelab tersebut.

Namun tambah mengembirakan lagi,selain Liverpool dan Chelsea ada satu lagi kelab dari Liga BPL yang turut juga memilih Malaysia sebagai lokasi untuk perlawanan pra-musim.Namun begitu,identiti kelab tersebut tidak diketahui lagi dan dijangka akan diumumkan dalam masa terdekat.Ura-ura mengatakan,kelab tersebut ialah Arsenal Fc.

Perlawanan ini akan berlangsung di Stadium Bukit Jalil pada Julai nanti,dan sudah tentulah skuad Malaysia XI akan menggalas tugas bagi menghadapi saingan kelab-kelab ternama ini.Tarikh bagi kesemua perlawanan ini akan diumumkan FAM pada masa akan datang.

Mengikut sejarah,ini baru pertama kali The Kop(Liverpool) datang ke Malaysia.Selepas Thailand dan Singapura dijadikan perlawanan pemanas pada tahun 2009 kini giliran Malaysia bagi menguji kemampuan mereka.

Pada Perlawnan persahabatan itu Thailand telah berjaya mengikat Liverpool dengan kedudukan (1-1),manakala Singapura dibelasah dengan jaringan (5-0). Diharap barisan pemain-pemain Malaysia akan bermain sehabis mungkin dan tidak terlalu menghormati lawan yang majoriti dibarisi pemain-pemain ternama.

Isu kehadiran Chelsea menjadi tanda tanya kerana Malaysia tidak mempunyai sebarang hubungan diplomatik dengan Israel, dan kelulusan perlu diperoleh daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi membolehkan warga Israel dalam skuad Chelsea iaitu pengurusnya, Avram Grant serta pemain tengah, Tal Ben Haim menjejakkan kaki ke Malaysia.

source: harimaumalaya