Daun Belalai Gajah Penawar Kanser

01:17 11 Comments A+ a-


sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan

Pokok belalai gajah atau Sabah Snake Grass merupakan sejenis herba popular  dalam perubatan tradisional thai dan china. Ia merupakan sejenis tumbuhan herba dengan batang yang kecil dan panjang. Pokok ini memerlukan sokongan kerana batangnya yang kecil dan lembut itu mudah rebah apabila dilanda angin. Tumbuhan daripada keluarga acanthaceae.Ia boleh membiak melalui keratan batang.

sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan

Nama Tempatan:Belalai Gajah
Nama Saintifik:clinacanthus Nutans
Nama Lain:Gendis(melayu),E zui hua( snake plant,Sa-laid-pang-porn, phaya yo ,phaya plongtong(Thai)
Famili:acanthaceae
Lokasi dijumpai:tumbuhan herba
Asal:Tumbuhan tempatan
sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan

kegunaan:
Pokok belalai gajah dipercayai mempunyai khasiat dalam mengubati penyakit kanser seperti Uterus Cancer, Prostate Cancer, Breast Cancer, Lang Cancer, Leukemia Patiens, Dialysis Patiens, High Blood, High Uric Acid, Diabetes dan banyak lagi.

Di thailand belalai gajah digunakan sebagai bahan untuk merawat penyakit kulit. Ekstrak daripada daunnya yang segar digunakan untuk merawat ruam kulit.Malahan ekstrak dari tumbuhan ini juga digunakan didalam krim yang disapu pada badan ketika terkena cacar air (chicken pox).Ekstraknya juga digunakan untuk mengubati dermatitis Ia juga digunakan sebagai penawar kepada racun dari gigitan ular. Ada Kajian saintifik  menunjukkan walaupun ekstrak tumbuhan ini tidak memberikan tindakbalas langsung terhadap bisa ular, tetapi jika diberikan secara oral ia akan memanjangkan tempoh bertahan tikus yang telah disuntik dengan racun ular

sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan

Cara2 membuat jus daun belalai gajah @ sabah snake grass
  • masukkan setengah @ satu cawan air dalam blender
  • masukkan 2 @ 3 ice cube jika suka
  • tambah setengah biji @ 1/4 jus lemon
  • masuk daun belalai gajah yang sudah dibersihkan mengikut stage seperti diatas. Elak basuh dgn air paip
  • masukkan sebiji apple hijau yang sudah dibuang kulit dan biji dan di potong 8
  • blend halus dan terus diminum. Jangan dibiarkan lebih dari 5 minit kerana khasiatnya akan hilang
  • jika badan terasa sejuk campurkan sedikit hirisan halia
  • Paling cepat berkesan jika diminum jam 4 pagi 
Semasa minum jus belalai gajah ini haruslah sedikit berpantang dengan makanan2 ini seperti gula atau makanan yang ada gula, madu, ikan kembung, 7 angled fish, ray fish, daging ayam, daging itik, keladi, beras pulut, butter atau planta, durian, sarang burung, ginseng atau mana2 herba2 lain. Cuba berpantang sementara untuk melihat hasil dari daun belalai gajah
sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan
sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan

11 comments

Write comments
alexa yussida
AUTHOR
17 July 2011 at 17:28 delete

lama tak singgah sini..sorry yea..since balik msia jd malas sgt2 nak hupdate apetah lagi berblogwalking..keke

btw,tak taw pon nama daun ni belalai gajah..thanks for the info:)

skrg praktikal dimana?papepon gud luck k:)

Reply
avatar
Mrs Nury
AUTHOR
28 July 2011 at 06:16 delete

Itu rupanya daun belalai gajah..

Saya pun dah lama tak berblogging.. Hampir setahun rasanya.. ni kembali aktif semula :)

Reply
avatar
28 July 2011 at 23:23 delete

PY taw sal tanaman neyh...errr.....student pertanian...taw la cket2 sal p0kok...erm....j0m jalan2 sni...

http://aniqahayyu91.blogspot.com/2011/07/bapa-ayah-papa-daddyseterusnya.html

sini...

http://aniqahayyu91.blogspot.com/2011/07/perempuan-dan-bola.html

dan sini....

http://aniqahayyu91.blogspot.com/2011/07/poligami-bukan-bertujuan-elak-zina-ok.html

Reply
avatar
nazi
AUTHOR
14 August 2011 at 19:36 delete

Salam,nk tanya kat mana saya boleh dpt daun ini.Adakah daun ini boleh digunakan utk mengubati colon cancer.TK

Reply
avatar
12 December 2011 at 15:11 delete

imah said ... salam, kalu sedang menjalani chemo, boleh dak mengambil daun belalai gajah nie...Tq

Reply
avatar
JohnO
AUTHOR
4 January 2012 at 00:10 delete

Daun ni jugak detoxifier. Jadi bagus untuk lain2 penyakit.

Boleh makan dalam sejam selepas chemo.

Cari more info: herbaltea.grouply.com

Reply
avatar
JohnO
AUTHOR
4 January 2012 at 17:42 delete

Kalu tak cukup confident, lebih kurang 3 hari selepas chemo sebab ubatan biasa biasanya dimakan selama 3 hari! :)

Reply
avatar
Herbal lover
AUTHOR
7 November 2012 at 22:35 delete

Kami memberi daun segar Belalai Gajah secara percuma. Hanya perlu membayar RM10 untuk kos penghantaran. Stok tidak akan habis. Sila layari facebook.com/ssgrass untuk maklumat lanjut.

We are giving out free Sabah Snake Grass leaves. You only need to pay RM10 for courier charges. For more information, please join us at facebook.com/ssgrass

Reply
avatar
wati nafi
AUTHOR
15 November 2012 at 08:49 delete

Tk. Saye da ads pokok tu cuma biasa kami bt ulam je x taulak blh wat jus. So pe2 hal tk info yg bharge tu.

Reply
avatar
wati nafi
AUTHOR
15 November 2012 at 08:52 delete

Herba ni blh ke utk mengubati injap jantung yg lemah. Tk tuan

Reply
avatar
30 May 2013 at 00:30 delete

saya pun buat ulam je, nak dibuat jus macam tak cukup je daunnya. cuma ada dua pasu pokok ni ditanam kat rumah.

Reply
avatar