Maksud di Sebalik Nama Bulan Dalam Islam

01:43 1 Comments A+ a-

Orang Arab memberi nama bulan-bulan ini dengan melihat keadaan alam dan masyarakat pada masa-masa tertentu sepanjang tahun. la diterima pakai hingga sekarang. Berikut adalah maksud bagi nama-nama bulan dalam Islam:

Muharam:
Ertinya yangdiharamkan atau menjadi pantang larang. Dinamakan Muharam kerana pada bulan itu dilarang menumpahkan darah atau berperang.

Safar:
Ertinya kosong. Penamaan Safar terjadi kerana pada bulan itu, semua orang lelaki Arab zaman dahulu pergi meninggalkan rumah untuk merantau, berniaga dan berperang sehingga pemukiman mereka tiada orang lelaki.

Rabiul Awal:
Ertinya berasal dari kata Rabi' (menetap) Awal (pertama). Masa kembalinya kaum lelaki yang telah meninggalkan rumah atau merantau. Pada bulan ini juga berlaku banyak peristiwa
bersejarah bagi umat Islam.

Rabiul Akhir:
Ertinya masa menetap kaum lelaki di rumah untuk tempoh penghabisan.

Jamadil Awal:
Ertinya Jumadi (kering) dan Awal (pertama). Bulan ini merupakan awal musim kemarau, apabila masalah kekeringan mula terjadi.

Jamadil Akhir:
Ertinya musim kemarau yang penghabisan.

Rejab:
Ertinya mulia. Ini kerana bangsa Arab masa dulu sangat memuliakan bulan ini antaranya
dilarang berperang.

Sya'aban:
Ertinya berkelompok. Orang Arab pada bulan ini lazimnya berkelompok mencari nafkah. Peristiwa penting bagi umat Islam yang terjadi pada bulan ini adalah perpindahan kiblat dari Baitul Maqdis ke Kaabah (Baitullah).

Ramadan:
Ertinya sangat panas. Bulan ini merupakan satu-satunya bulan yang tersebut dalam al-Quran, satu bulan yang memiliki keutamaan, kesucian dan pelbagai keistimewaan,

Syawal:
Ertinya kebahagiaan, iaitu kembaiinya manusia ke daiam fitrah (kesucian) selepas menunaikan puasa dan membayar zakat fitrah serta salingnbermaaf-maafan. Itulah maksud
membahagiakan.

Zulkaedah:
Ertinya Zul (pemilik) dan Kaedah (duduk). Bulan ini merupakan waktu istirehat bagi
kaum leiaki Arab dahulu. Mereka menikmatinya dengan beristirehat di rumah mereka.

Zulhijjah:
Ertinya menunaikan haji. Umat Islam menunaikan haji pada bulan ini, sejak nabi Adam A.S menunaikan ibadah haji.

Source : Kosmo

1 comments:

Write comments
Amirah Adnan
AUTHOR
17 August 2011 at 01:54 delete

baru tau..thanks for the info!:)

Reply
avatar