Kepulauan Raja Ampat Di Indonesia

06:36 0 Comments A+ a-


Kepulauan Raja Ampat di wilayah Papua, timur Indonesia digelar sebuah pejabat pelancongan tempatan sebagai syurga dunia yang terakhir. Ia terletak di antara Lautan Pasifik dan Lautan Hindi. Kepulauan Raja Ampat merupakan rangkaian empat gugusan pulau yang berdekatan dan berlokasi di barat bagian Kepala Burung (VogelkoopPulau Papua. Secara administrasi, gugusan ini berada di bawah Kabupaten Raja Ampat, Provinsi Papua Barat. Kepulauan ini sekarang menjadi tujuan para penyelam yang tertarik akan keindahan pemandangan bawah lautnya. Empat gugusan pulau yang menjadi anggotanya dinamakan menurut empat pulau terbesarnya, iaitu Pulau WaigeoPulau MisoolPulau Salawati, dan Pulau Batanta.
Sejarah
Asal mula nama Raja Ampat menurut mitos masyarakat setempat berasal dari seorang wanita yang menemukan tujuh telur. Empat butir di antaranya menetas menjadi empat orang pangeran yang berpisah dan masing-masing menjadi raja yang berkuasa di Waigeo, Salawati, Misool Timur dan Misool Barat. Sementara itu, tiga butir telur lainnya menjadi hantu, seorang wanita, dan sebuah batu. Dalam perjalanan sejarah, wilayah Raja Ampat telah lama dihuni oleh masyarakat bangsawan dan menerapkan sistem adat Maluku. Dalam sistem ini, masyarakat skumpulan manusia. Tiap desa dipimpin oleh seorang raja. Semenjak berdirinya lima kesultanan muslim di Maluku, Raja Ampat diperintah oleh Kesultanan Tidore. Setelah Kesultanan Tidore ditakluki oleh Belanda, Kepulauan Raja Ampat menjadi sebahagian jajahan Hindia-Belanda.

Pemuliharaan
Raja Ampat mengandungi pulau-pulau indah yang ditumbuhi pokok palma dengan perairannya dipenuhi batu karang serta pelbagai jenis hidupan laut. Laporan pada tahun 2002 oleh agensi Pemuliharaan Antarabangsa (CI) menyatakan, perairan Raja Ampat memiliki potensi kepelbagaian marin terkaya di dunia dengan hampir 1,400 jenis ikan dan 603 spesies batu karang.  Sebanyak 610 pulau kecil yang membentuk Kepulauan Raja Ampat terletak bertaburan dalam perairan seluas 4.5 juta hektar.   Pada 2007, pemerintah Indonesia mengenakan bayaran 500,000 rupiah (RM175.88) untuk pelancong asing dan 250,000 rupiah (RM87.96) ke atas penduduk negara ini untuk memasuki kepulauan tersebut.