Cara Letak UrL Link Pada Comment Post

01:23 20 Comments A+ a-

Actually ini bukan tutorial, sebab aku rasa aku bukannya expert sangat untuk memberi tutorial. Ramai lagi blogger-blogger kat luar sana yang lebih pandai dan otai dari aku. Aku ni setengah tahun jagung pun tak sampai lagi. Posting kali ni lebih kepada "knowledge sharing" sahaja. (Kata nak kejar status negara maju, kena la sharing knowledge selalu, tak kan nak kena buat menara tinggi-tinggi baru boleh jadi maju. Tak gitu?).


Ok, ku hentikan bebelan. Aku nak ucapkan terima kasih sesangat kepada kawan kita ni, Encik Jackie Koh dari Universiti Teknologi Petronas, Tronoh, Perak (awat la aku skema sangat ni, bagi ejaan penuh).  Dia la yang ajar aku cara untuk letak UrL pada comment post. Kalau ade yang berkenan dengan Encik Jackie kita ni, boleh ler try, mane tau kot2 dia solo lagi, hehe..


Pernah tak nampak ade blogger yang letak Link In waktu diorang comment korang punya posting, macam gambar kat atas ni? Ini cara yang betul.

Ini pulak cara yang salah. (asyik-asyik aku jer yang salah kan)

Ok, sekarang akan ku tunjukkan cara yang betul. Untuk letak UrL link pada comment post, anda memerlukan code di bawah ini. Just salin balik code yang di bawah ni yer, letak pada penghujung komen (sorryla, bukan aku xnak taip code ni, tapi aku taip ada error la. Lagipun pendek je kan code ni).
Kemudian, gantikan urL dengan dengan url posting blog terkini anda,(nak letak urL blog sahaja pn boleh, terpulang la) kemudian ganti Title dengan tajuk posting terkini. Begitulah sahaja.

Tapi harap-harap tak adalah blogger yang guna cara ni untuk spam blog orang, doser tau!!! Cara yang saya tunjuk ni just untuk letak back link pada penghujung komen. manalah tahu kalau boleh up kan sikit traffict blog kita. Ok, selamat bereksperimen. Do It Yourself, (jangan la suruh adik-adik korang yang buat, buatla sendiri!! ) Salam Ukkhuwah.

20 comments

Write comments
zacky ~786~
AUTHOR
12 November 2010 at 02:57 delete

baru aku thu.. hehe.. thnks sharing..

Reply
avatar
Hidayah Adam
AUTHOR
12 November 2010 at 03:03 delete

hye en rafhan.. u wanna noe sumthing? saya baru goole about this ok ! hehehehe. neway nice job dude :)

Reply
avatar
jackieKOH
AUTHOR
12 November 2010 at 03:11 delete

weitt..encik?..haha..aku masih muda lerrr..haha

tapi tu untuk blogger yang rajin jek nak letak..haha..

thx rafhan....[ak pun xpandai nak tunjuk2 tutorial ne..haha..bdak baru la katakn..]

Entri terbaru [kot?] : Aku dan Drama

Reply
avatar
azrul adnan
AUTHOR
12 November 2010 at 04:26 delete

wah2..dah maju setapak..
anak murid sape ni?? hahaha..
kelakar bunyi nya..

Reply
avatar
12 November 2010 at 05:13 delete

da lame cari2 caner nak wat benda nih.tocey :))

Reply
avatar
Nur Misnan
AUTHOR
12 November 2010 at 06:49 delete

salam brother
kau mcm tau 2 jer aku tgh mencari
benda alah nih..
bagus3.. tin kiu banyak2






Let me go..pleaseee!!!

Reply
avatar
amirah
AUTHOR
12 November 2010 at 06:51 delete

wah jadi.thnx rafhan...hehe

Reply
avatar
Hanis Azla
AUTHOR
12 November 2010 at 09:10 delete

oh.. gitu yer.. nnt boleh cuba juga.. thanks yer..

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
13 November 2010 at 05:22 delete

ahah!
kat sini baru ade bnde nih..
jenuh cari tutorial merate2..hihi
mekaseh rafhan for sharing ^^

<a href="http://kulaandangsanak.blogspot.com/>cinta seribu kali???</a>

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
13 November 2010 at 05:22 delete

cehh mcm x jadi je ana buat..huhuhu

Reply
avatar
jackieKOH
AUTHOR
13 November 2010 at 05:25 delete

@anamizu
haha..mesti r x jadi..ko lupa letak " selepas url ko..

cinta seribu kali???

jadi je..haha...

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
13 November 2010 at 07:28 delete

ala tertinggal ek??
aisehh cmne leh mis plak nih..
cinta seribu kali???

kali ni jadi ke???muahahaha

Reply
avatar
cik Syafiqah
AUTHOR
14 November 2010 at 08:36 delete

nice sharing... ehhe~

check me out...
Otak Barai

Reply
avatar
kotak bulat
AUTHOR
7 May 2011 at 00:28 delete

akhirnya jumpa gak bnda ni.. mekasih!

Anak Ugut Ibu Guna SMS

Reply
avatar
hasif
AUTHOR
13 October 2011 at 08:12 delete

Thanks for information

Beri Laluan

awas cicak tokek di sini

Reply
avatar